Je volgende zwangerschap & gezondheid op lange termijn

Om de kans op preeclampsie of HELLP tijdens een volgende zwangerschap zo klein mogelijk te maken, zijn er een aantal belangrijke dingen die we kunnen aanraden. Hier lees je meer over het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging bij een volgende zwangerschap (direct naar: de gevolgen op latere leeftijd).

Hoe voorkom je zwangerschapsvergiftiging bij een volgende zwangerschap?

Om de kans op preeclampsie of HELLP bij een volgende zwangerschap zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk om zowel voor als tijdens je zwangerschap zorgvuldig om te gaan met de volgende adviezen.

preeclampsie_adviezen_peilers

Hartcontrole

Elke vrouw die preeclampsie of HELLP heeft doorgemaakt, raden we een bloeddrukcontrole en een controle van de functie van hart- en bloedvaten aan. Dit gebeurt best zes weken tot drie maanden na je zwangerschap, en zorgt ervoor dat de cardioloog eventuele onderliggende problemen tijdig herkent en behandelt. De cardioloog zal je ook tips geven om andere risicofactoren aan te pakken. Je gynaecoloog helpt je graag verder indien deze stappen nog niet werden ondernomen.

Medicatie

Tijdens een volgende zwangerschap zal je, naast foliumzuur, ook een lage dosis aspirine voorgeschreven krijgen, en dit vanaf 10 tot 36 weken zwangerschap. Aspirine zorgt ervoor dat de placenta zich beter gaat vormen, en verbetert ook de functie van de bloedvaten in de placenta. Het nemen van aspirine is niet gevaarlijk voor jezelf of voor je kind. Indien je dieet onvoldoende calcium via melkproducten bevat, zal je aangeraden worden om extra calcium te nemen. Ook kan L-arginine, een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van stoffen die je bloedvaten goed doen aanpassen aan de zwangerschap, opgestart worden.

Je bloeddruk zelf opvolgen

lange_termijn_preeclampsie

Tijdens een nieuwe zwangerschap is het dagelijks nemen van je bloeddruk cruciaal. Dit kan je heel eenvoudig zelf thuis opvolgen met behulp van een semi-automatische bloeddrukmeter.

Tips om je bloeddruk correct te meten

Vóór de meting:

Tijdens de meting:

Na de meting:

Bij een vermoeden van hoge bloeddruk zal je arts je vragen om je bloeddruk twee keer per dag te nemen (’s ochtends en ’s avonds), en dit gedurende één week. Wanneer je je bloeddrukwaarden thuis noteert, kan je deze samen met je arts overlopen. Wanneer je bloeddrukwaarden verhoogd zijn, of als er andere symptomen opduiken zoals kortademigheid, hoofdpijn, toegenomen vermoeidheid, zwelling in de benen, enzovoort, neem je best vroeger contact op met je arts.

In geval van een hoge bloeddruk zal er medicatie opgestart worden. Maar dat niet alleen: ook aanpassingen aan je levensstijl zullen een verbeterend effect hebben op je bloeddruk.

preeclampsia_symptoms
highlighted_blob

Twijfel je nog of je het goed doet?
Via deze link vind je een goede instructie video hoe je zelf je bloeddruk thuis kan meten.

www.ama-assn.org

Levensstijlaanpassingen

Volg een gezonde levensstijl tijdens je volgende zwangerschap. Dit wil zeggen: volgende lichaamsbeweging, stoppen met roken en gezonde voeding.

Beweeg voldoende

De richtlijnen voor zwangere vrouwen zijn niet anders dan voor de algemene bevolking. Dit wil zeggen dat we 150-300 minuten per week fysieke activiteit aan een matige intensiteit aanraden. Matige intensiteit betekent dat je hartslag en ademhaling versnellen, maar dat je kan nog blijven praten tijdens de inspanning.

Sporten is veilig in de zwangerschap! Meer nog, het heeft enkel voordelen. Het is bewezen dat vrouwen die sportief zijn voor en tijdens de zwangerschap, minder kans hebben op preeclampsie of HELLP, suikerziekte in de zwangerschap en vroeggeboorte. Ook hebben sportieve vrouwen vlottere bevallingen. Toch beweegt 85% van de zwangeren nog onvoldoende. 

Ideale sporten tijdens je zwangerschap zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Maar ook yoga, hardlopen of tennis zijn opties. Bespreek eventuele vragen en twijfels met je arts.

Sporten vermindert de kans dat je in een volgende zwangerschap opnieuw preeclampsie of HELLP ontwikkelt. Het is belangrijk dat je al voor je nieuwe zwangerschap begint met sporten, want dit verbetert de functie van je bloedvaten. Dit is van groot belang voor een gezonde zwangerschap.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust en het verlagen van je stressniveau hebben een goede invloed op je bloeddruk en je risico op hart- en vaatziekten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding en een normale BMI zijn belangrijk bij het vermijden van zwangerschapscomplicaties. Ook helpen gezonde voeding (granen, groenten) en het vermijden van ongezonde voeding (zoutrijke producten, snelle suikers) bij het verlagen van je bloeddruk. Als dit moeilijk voor je gaat, neem dan contact op met een diëtist(e).

Stop met roken

Roken is ongezond. Vrouwen die roken hebben meer kans op zwangerschapscomplicaties, voornamelijk groeivertraging. Ook geeft roken meer kans op wiegendood.

section_blob_top_left

Hoe eet ik gezond?

Eet meer plantaardige producten ipv voeding gebaseerd op vleesproducten

Beperk het eten van verzadigde vetzuren (gebak, boter, vet vlees)

Eet minder dan 5gram zout per dag

Eet minstens 30-45gr granen/dag

Eet minimaal 2-3 stukken fruit en 2-3 groentenporties per dag

Eet 1-2 maal per week vette vis

Eet 30gr ongezouten noten per dag

Vermijd frisdranken

Vermijd alcohol tijdens de zwangerschap. Beperkt ná de zwangerschap (lange termijn) alcohol tot max 10 consumpties per week

healthy food icon

Wat betekent preeclampsie of HELLP op lange termijn?

Bovenstaande maatregelen zijn niet enkel van belang in het voorkomen van preeclampsie of HELLP in een volgende zwangerschap. Zij zijn ook enorm belangrijk bij het voorkomen van gevolgen op latere leeftijd.

Vrouwen die preeclampsie of HELLP doormaakten zijn helaas niet ‘genezen’ na de zwangerschap. Door aanpassingen in je hart- en bloedvaten, verhoogt het risico voor nare gevolgen op latere leeftijd. Preeclampsie of HELLP is een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten, net zoals de traditionele risicofactoren (roken, hoge cholesterol, suikerziekte, etc). 

Na een zwangerschap met preeclampsie of HELLP:

  • is je risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk drie keer hoger;
  • komen hartziekten twee keer vaker voor;
  • heb je drie keer meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte op latere leeftijd;
  • heb je vijf keer meer kans op het ontwikkelen van nierziekten;
  • komen herseninfarcten en tromboses (bloedklonters in de benen en longen) vaker voor.

Gelukkig is de kans dat je één van bovenstaande complicaties krijgt nog steeds laag. Maar met enkele eenvoudige aanpassingen aan je levensstijl en een goede opvolging door je arts, heb je helemaal zelf de mogelijkheid om deze risico’s nog meer te verlagen. Een overzicht:

Hartcontrole

Zorg voor een controle van je bloeddruk en de functie van je hart- en bloedvaten bij een cardioloog, zodat mogelijk onderliggende problemen gevonden en behandeld kunnen worden. De cardioloog zal doorgaans een echografie van je hart, een fietstest en een bloedvatfunctie onderzoek (laten) uitvoeren. Als deze onderzoeken geen afwijkingen aantonen, blijft het van groot belang om je bloeddruk regelmatig te meten. Ook raden we je aan om je nierfunctie, bloedsuiker en cholesterol (de vetten in je bloed) te laten opvolgen, net als een hartcontrole ongeveer vijf jaar na een zwangerschap met preeclampsie of HELLP.

Zelfmonitoring van de bloeddruk

v

Na een zwangerschap met preeclampsie of HELLP, is het regelmatig opvolgen van je bloeddruk enorm belangrijk. Dit kan het eerste jaar na je zwangerschap best wekelijks, nadien elke maand. Het nemen van je bloeddruk kan je thuis heel eenvoudig zelf uitvoeren met semi-automatische bloeddrukmeter.

Bij een vermoeden van hoge bloeddruk zal je arts je vragen om je bloeddruk twee keer per dag te nemen (’s ochtends en ’s avonds), en dit gedurende één week. Wanneer je je bloeddrukwaarden thuis noteert, kan je deze samen met je arts overlopen. Wanneer je bloeddrukwaarden verhoogd zijn, of als er andere symptomen opduiken zoals kortademigheid, hoofdpijn, toegenomen vermoeidheid, zwelling in de benen, enzovoort, neem je best vroeger contact op met je arts.

In geval van een hoge bloeddruk zal er medicatie opgestart worden. Maar dat niet alleen: ook aanpassingen aan je levensstijl zullen een verbeterend effect hebben op je bloeddruk.

Levensstijlaanpassingen

Het is van groot belang een gezonde levensstijl na te streven, dit wil zeggen: volgende lichaamsbeweging, rookstop en gezonde voeding.

Beweeg voldoende

Sporten verbetert de functie van je hart en bloedvaten. Vrouwen die sporten hebben minder kans op hart- en vaatziekten. 150-300 minuten per week aan matige intensiteit wordt aangeraden. Matige intensiteit betekent dat uw hartslag en ademhaling versnellen, maar u kan nog blijven praten tijdens de inspanning. Ook is het belangrijk een sedentaire levensstijl te doorbreken.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust en het verlagen van je stressniveau hebben een goede invloed op je bloeddruk en je risico op hart- en vaatziekten.

Eet gezond

Gezonde voeding en het nastreven van een normale BMI zijn belangrijk in het voorkomen van hart-en vaatziekten. Ook helpen gezonde voeding (granen, groenten) en het vermijden van ongezonde voeding (zoutrijke producten, snelle suikers) bij het verlagen van je bloeddruk. Als dit moeilijk voor je gaat, neem dan contact op met een diëtist(e).

Stop met roken

Bespreek rookstop en eventuele medische begeleiding hierbij met uw arts.