Hoe ontstaat preeclampsie of HELLP?

Op deze pagina lees je de risicofactoren voor preeclampsie of HELLP, en hoe deze zwangerschapscomplicatie ontstaat.

Risicofactoren voor preeclampsie of HELLP

Vandaag weten we nog niet waarom de ene vrouw preeclampsie of HELLP ontwikkelt, en de andere niet. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die de kans verhogen. We zien dat onderliggende hart- en nierziekten, hoge bloeddruk, bloedstollingsstoornissen, een voorgeschiedenis van preeclampsie/HELLP of hoge bloeddruk in de familie, overgewicht, een meerlingzwangerschap, suikerziekte, zwangerschap op hogere leeftijd (>40 jaar) en fertiliteitsbehandelingen zo’n risicofactor kunnen zijn. Op deze website bereken je zelf je eigen risico op preeclampsie of HELLP (bespreek dit resultaat steeds met je behandelend arts).

Indien je één of meerdere van bovenstaande risicofactoren hebt, kan je arts beslissen om aspirine op te starten rond 10 weken zwangerschapsduur, om preeclampsie of HELLP te voorkomen. Aspirine zorgt ervoor dat de placenta zich beter gaat vormen, en verbetert ook de functie van je bloedvaten. Het nemen van aspirine in niet gevaarlijk voor jezelf of voor je kind.

Wees je ervan bewust dat je ook zonder één van bovenstaande risicofactoren preeclampsie of HELLP kan ontwikkelen.

Hoe ontstaat preeclampsie of HELLP?

Preeclampsie of HELLP ontstaat bij een gestoorde aanleg van de placenta (of moederkoek) in het begin van je zwangerschap. Omdat de placenta niet ontwikkelt zoals het hoort, vermindert zijn bloedtoevoer, en geeft je placenta minder bloed en zuurstof door aan je baby. Dit verklaart ook waarom er bij zwangerschapsvergiftiging doorgaans sprake is van een groeivertraging bij je baby. 

Hoe je die slecht ontwikkelde placenta kan verklaren? Waarschijnlijk ligt het aan het bloedvatenstelsel dat in een zwanger lichaam erg onder druk kan komen te staan. Een zwangerschap kan je beschouwen als een echte stresstest voor het bloedvatenstelsel, en wanneer je bloedvaten zich onvoldoende aanpassen aan de zwangerschap, zien we dat preeclampsie of HELLP ontstaat. Vrouwen met preeclampsie of HELLP hebben ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in het verdere verloop van hun leven. Daarom is opvolging ook na je bevalling enorm belangrijk!

preeclampsia_symptoms
highlighted_blob

Heb je vragen of klachten die overeenkomen met de symptomen die we op de website genoemd hebben?

Neem dan altijd contact op met je behandelend arts.

Uitleg gebruikte termen

Preeclampsie

HELLP syndroom